GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Vannkopper

Vannkopper, vaksine anbefales i følgende land

Sykdommen og symptomene

Vannkopper er en svært vanlig barnesykdom som forårsakes av varicella zoster-virus. Symptomene er nesten alltid kraftigere hos ungdommer og voksne enn hos barn, og de forårsaker også flere komplikasjoner. Spesielt under svangerskapet kan vannkopper være svært farlig for både mor og barn. Vannkopper kan også være svært alvorlig, til og med dødelig, for personer med nedsatt immunforsvar. Vannkopper kan forårsake sekundære sykdommer som lungebetennelse, hjernebetennelse (encefalitt) og bakterieinfeksjoner i huden.

Symptomene på vannkopper dukker opp 10 til 20 dager etter smitte. I denne perioden oppholder viruset seg først i luftveiene, og deretter spres det til resten av kroppen og forårsaker utslett. Før utslettet kan det forekomme lav feber og symptomer på vanlig forkjølelse. Utslettet opptrer først i form av røde prikker, og deretter blir prikkene større og forvandles til blemmer. Blemmene tørker deretter inn og danner skorper, og hvis ikke bakterier har forårsaket infeksjon, forsvinner de uten flere problemer. Feber kan forekomme, spesielt hvis det er mange blemmer.

Viruset smitter lett via dråpesmitte og luftsmitte. Hvis noen i familien er syke, sprer sykdommen seg til andre familiemedlemmer i omtrent ni av ti tilfeller. Viruset forblir inaktivt i nervecellene, der det kan reaktiveres og forårsake helvetesild senere i livet. I tillegg inneholder blemmene man får ved helvetesild, smittsomme virus som kan forårsake vannkopper hos folk som ikke har hatt sykdommen før.

 

Utbredelse

Vannkopper opptrer i alle verdensdeler, men er mer utbredt i tempererte enn tropiske strøk. Lokale utbrudd med varicella kan opptre særlig senvinter og vår. Ved voksen alder har 90-95% av befolkningen gjennomgått vannkopper.

 

Hvordan forebygge smitte?

Infeksjon kan forebygges ved å unngå kontakt med pasienter med symptomer.

Behandling med antivirale midler kan være aktuelt hos immunsupprimerte eller andre hvor det er økt risiko for (eller foreligger) komplikasjoner.

Vaksinasjon

Vaksine mot vannkopper er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Norske myndigheter mener at vaksine kan være aktuell for personer med grunnsykdom som øker risikoen for alvorlig forløp av vannkopper. Vaksine kan også være aktuelt for ikke-immune nærkontakter til personer som har risiko for alvorlig forløp av vannkopper hvis de smittes. Nærkontakter omfatter foreldre, søsken og helsepersonell. Vaksinasjon av nærkontakter er særlig viktig hvis vaksinen er kontraindisert til pasienten selv. Den er også aktuell for tenåringer og voksne som ikke har hatt vannkopper, spesielt kvinner som planlegger å bli gravide. Søk råd om du bør vaksineres mot vannkopper hos helsepersonell.

Det frarådes å bli gravid de første tre månedene etter vaksinasjon.

Flyreiser

Fordi vannkopper er veldig smittsomt, har flyselskapene rett til å nekte alle passasjerer med vannkopper å reise. Alle som har blitt bra igjen etter en infeksjonssykdom, men som fremdeles har tegn på sykdommen (for eksempel prikker etter vannkopper), rådes til å ha med seg et skriv fra legen som bekrefter at de ikke lenger er smittefarlige.1

 

Smittekilder

  • dråpesmitte fra person til person via luften
  • direkte kontakt med væsken fra utslett på huden

 

Referanser:

1. http://www.fitfortravel.nhs.uk/advice/general-travel-health-advice/air-travel.aspx

2. http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/varicella/hcp-post-exposure.htm

http://www.cdc.gov/chickenpox/ 

http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/