GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Tuberkulose

Tuberkulose, vaksine anbefales i følgende land

Sykdommen og symptomene

Tuberkulose er en vanlig infeksjonssykdom som forårsakes av en bakterie. Den er fortsatt en viktig grunn til sykdom og død over hele verden. Tuberkulose angriper vanligvis lungene, men kan også påvirke andre organer. Langvarig, nesten kronisk hoste og blod i oppspyttet er klare symptomer på lungetuberkulose. Dette kan etterfølges av tretthet og vekttap.

Utbredelse

Hvert år utvikler ca. 10 millioner mennesker tuberkulose på verdensbasis, og nesten 1,8 millioner dør av sykdommen. Tuberkulose rammer vanligvis folk i arbeidsdyktig alder, men det forekommer tilfeller i alle aldersgrupper. Tuberkulose er i dag mest utbredt i fattige land, men sykdommen finnes fortsatt også i alle europeiske land.

 

Hvordan forebygge smitte?

Personer med risiko for å være smittet (som for eksempel pga. reise/migrasjon) må gjennomgå tuberkuloseundersøkelse for å forhindre smitte av andre. Spesielle tiltak anbefales rundt turkulosesmittede i Norge. Unngå dråpesmitte inkludert fjerndråpesmitte via luft.

Vaksinasjon

BCG-vaksine mot tuberkulose inngår i barnevaksinasjonsprogrammet for barn med foreldre fra land med høy forekomst av tuberkulose. I tillegg anbefaler norske myndigheter vaksine til enkelte definerte risikogrupper:

  • personer som skal oppholde seg i land med høy forekomst av tuberkulose i mer enn 3 måneder og ha kontakt med lokalbefolkningen
  • Personer med risiko for smitte i yrkessammenheng

For ytterligere informasjon om vaksinasjon, ta kontakt med lege.

Smittekilder

  • innånding av dråpesmitte

 

Referanser:

1. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs104/en/

http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/