GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Stivkrampe

Stivkrampe, vaksine anbefales i følgende land

Sykdommen og symptomene

Stivkrampe er en bakteriesykdom med symptomer som omfatter hodepine, muskelstivhet og kraftige muskelkramper. Bakterien er vanlig i jord og kommer inn i kroppen gjennom rifter og sår i huden. Deretter begynner bakterien å lage nervegifter som forårsaker muskelkramper.

 

Utbredelse

Vaksiner, bedre hygiene og medisiner har redusert antall tilfeller av stivkrampe i den vestlige verden betraktelig. I Norge forekommer ikke sykdommen hos spedbarn i det hele tatt, men i utviklingsland er stivkrampe fremdeles en vanlig dødsårsak blant små barn. Verdens helseorganisasjon anslår at 50 000 spedbarn døde av stivkrampe i 2008.1

 

Hvordan forebygge smitte?

For å unngå infeksjon må åpne sår, kutt og rifter beskyttes mot å komme i kontakt med jord, sand og andre potensielle smittekilder. Ved skader bør skadestedet renses så raskt som mulig. Ta kontakt med lege om du tror det er fare for infeksjon.

Vaksinasjon

Vaksine mot stivkrampe er en del av det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet

For flere av vaksinene som gis i barnevaksinasjonsprogrammet trengs det gjentatte påfyllingsdoser i voksen alder for å opprettholde beskyttelsen mot sykdommene. Norske myndigheter anbefaler oppfriskningsvaksinasjon mot sykdommene difteri, stivkrampe, kikhoste og polio når det er gått 10 år eller mer siden forrige vaksinedose. Søk råd om oppfriskningsvaksinasjon hos helsepersonell.

 

 Smittekilder

  • forurenset jord i åpne sår

 

Referanser

1. http://www.wpro.who.int/mediacentre/factsheets/fs_20120307_tetanus/en/

http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/