GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Polio

Polio, vaksine anbefales i følgende land

Sykdommen og symptomene

Polio (poliomyelitt) er en svært smittsom virussykdom. Over 90 % av poliotilfellene er uten symptomer. Flesteparten av dem som smittes er barn under fem år.

De tidlige symptomene minner om vanlig forkjølelse med feber, sår hals og ubehag. Hos de fleste fører ikke sykdommen til noe mer, men hos 1-5 % angriper viruset nervesystemet og forårsaker hjernehinnebetennelse. Symptomene er da mer alvorlige, for eksempel stivhet i nakken, ryggen og/eller ett eller begge beina. Mindre enn 1 % av alle polioinfeksjoner hos barn fører til lammelser. Enkelte pasienter kan lide av tretthet, muskelsvakhet, muskel- og leddsmerter og andre lignende symptomer selv flere år etter sykdommens akutte fase.

 

Utbredelse

Siste innenlands smitte i Norge med vilt poliovirus var i 1969. Etter denne tid er det registrert enkelte sykdomstilfeller av vilt poliovirus i Norge etter at pasienten har oppholdt seg i endemiske områder. Disse har ikke ført til videre innenlands spredning. Polio forekommer fremdeles endemisk i Pakistan, Afghanistan og Nigeria, og derfra kan sykdommen spres til andre land og forårsake epidemier, spesielt i Asia og Afrika.

 

Hvordan forebygge smitte?

Poliovirus er et tarmvirus og spres videre fra avføring via mat og drikke. I tillegg til vaksinasjon er det derfor viktig med med god hånd- og mathygiene ved opphold i områder hvor det fortsatt finnes polio.

Vaksinasjon

Poliovaksine inngår i barnevaksinasjonsprogrammet i form av kombinasjonsvaksine som gis ved 3, 5 og 12 måneders alder. I tillegg gis det påfyllingsdoser i 2. og 10. klasse.

For flere av vaksinene som gis i barnevaksinasjonsprogrammet trengs det gjentatte påfyllingsdoser i voksen alder for å opprettholde beskyttelsen mot sykdommene. Folkehelseinstituttet anbefaler slik oppfriskningsvaksinasjon mot sykdommene difteri, stivkrampe, kikhoste og polio når det er gått 10 år eller mer siden forrige vaksinedose. Det gjelder alle voksne, også personer som ikke har tenkt seg på utenlandsreise.

Videre må alle som reiser ut av fra land med pågående polioutbrudd ha fått poliovaksine mellom 4 uker og 12 måneder før man forlater landet. Dette må dokumenteres med internasjonalt vaksinesertifikat. Dette gjelder for personer i alle aldre også barn selv om de etter norsk program anses som fullvaksinerte

Se de landsspesifikke vaksineanbefalingene for å få mer informasjon.

 

Smittekilder

Viruset overføres hovedsakelig fra person til person eller via forurenset mat og drikke. Polio er svært smittsomt, men i de aller fleste tilfellene oppstår det ikke symptomer.

 

Referanser:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs114/en/
http://www.who.int/wer/2016/wer9112.pdf?ua=1
http://www.who.int/csr/don/06-october-2016-polio-nigeria/en/
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/
http://polioeradication.org/sitemap/
https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/poliomyelitt---veileder-for-helsepe/