GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Pneumokokksykdommer

Pneumokokksykdommer, vaksine anbefales i følgende land

Sykdommen og symptomene

Pneumokokker kan forårsake alvorlig sykdom som lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse (meningitt).

Denne bakterien er også den vanligste årsaken til lungebetennelse, bihulebetennelse og mellomørebetennelse hos spedbarn. Bakteriegruppen er delt inn i flere serotyper med forskjellig utbredelse og alvorlighetsgrad.

Utbredelse

Nesten alle vil på et eller annet tidspunkt bli smittet av pneumokokkbakterier. De fleste forblir smittebærere, noe som betyr at de ikke blir syke selv, men kan spre bakterien videre. Pneumokokksykdommer er vanlige i alle aldersgrupper, men er spesielt utbredt blant småbarn og eldre.

 

Hvordan forebygge smitte?

Unngå dråpesmitte

Vaksinasjon

Forekomsten av alvorlig pneumokokkinfeksjon i Norge var stigende fram til 2005, da det ble registrert rundt 1100 tilfeller. Etter at pneumokokkvaksine ble inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet i 2006 har forekomsten gått ned i alle aldersgrupper, ikke bare hos de vaksinerte.

Norske myndigheter anbefaler i tillegg pneumokokkvaksine til personer som er 65 år eller eldre og andre definerte risikogrupper med visse sykdommer eller tilstander som gjør de mer mottakelige for alvorlig pneumokokkinfeksjon. Ta kontakt med lege dersom du lurer på om du tilhører en av risikogruppene.


Smittekilder

  • innånding av dråpesmitte

 

Referanser:

http://www.cdc.gov/pneumococcal/index.html
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/
https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/pneumokokkvaksinasjon---veileder-fo/