GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Meslinger

Meslinger, vaksine anbefales i følgende land

Sykdommen og symptomene

Meslinger er en infeksjon som forårsakes av et virus. Tidlige symptomer kan omfatte feber, rennende nese og røde øyne. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, får man utslett, først i ansiktet og deretter over hele kroppen. Utslettet varer i opptil sju dager.

Meslinger overføres via dråpesmitte, og er svært smittsom. Over 90 % av de ikke-immune i umiddelbar nærhet av en smittet person blir også smittet.

De vanligste komplikasjonene ved meslinger er lungebetennelse og mellomørebetennelse. Hjernebetennelse kan også forekomme, men er mindre vanlig.

 

Utbredelse

Meslinger er fremdeles en alvorlig sykdom i utviklingsland. I 2014 forårsaket den 114 900 dødsfall på verdensbasis – omtrent 314 dødsfall hver dag.1

Mellom 1. juli 2015 og 30. juni 2016 rapporterte 30 EU- og EØS-land 1818 tilfeller av meslinger. 26 land rapporterte jevnlige tilfeller i denne perioden på 12 måneder.2 For reisende er det derfor svært viktig å beskytte seg mot smitte, uavhengig av reisemål.  

 

Hvordan forebygge smitte?

Unngå dråpesmitte (både fjerndråpesmitte og kontaktsmitte med sekret fra luftveier).

Vaksinasjon

Meslingvaksine i form av MMR-vaksine inngår i barnevaksinasjonsprogrammet.

Norske myndigheter anbefaler vaksinasjon av personer som ikke er vaksinert før og som ikke har gjennomgått meslingeinfeksjon. Ta kontakt med helsepersonell for råd.

 

Smittekilder

  • dråpesmitte

 

Referanser:

1. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs286/en/

2. http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/measles-rubella-monitoring-july-2016.pdf