GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Malaria

Malaria, vaksine anbefales i følgende land

Det finnes ingen reisevaksine mot malaria. Lenken over fungerer derfor ikke. Søk etter ditt reisemål (land) i venstre kolonne og les under avsnittet «Annen viktig informasjon» hvorvidt malariasmitte kan være en risiko ved reise til landet.

Sykdommen og symptomene

Malaria er en alvorlig, potensielt livstruende febersykdom som forårsakes av malariaparasitten, og som spres via mygg. Man kan bli smittet av bare ett eneste stikk fra en mygg som er bærer av malariaparasitten.

Vanlige symptomer omfatter feber, skjelvinger, frostanfall, svettetokter, hodepine, magesmerter og kvalme. Verdens helseorganisasjon anslår at mer enn 200 millioner mennesker får malaria hvert år. For nesten en halv million av dem er sykdommen dødelig. De fleste dødsfall skjer blant små barn og gravide kvinner.1

 

Utbredelse

Malariarisikoen er høyest i den tropiske delen av Afrika samt i deler av Oseania, og moderat i Sør-Asia. I Mellom-Amerika, Sør-Amerika og Sørøst-Asia er risikoen liten.

 

 

Hvordan forebygge smitte?

Man bør ikke reise til områder med malariasmitte uten tilstrekkelig malariamedisin og beskyttelse mot mygg. Beskyttelse mot myggstikk er den beste malariaforebygging. I endemiske områder kan infeksjonsrisikoen reduseres, spesielt om kvelden, ved hjelp av for eksempel insektmidler, heldekkende klær og myggnett innsatt med permetrin. Spesielt barn bør beskyttes mot infeksjon.

Forebyggende malariamedisin må tas for hver reise i malariautsatte områder og anbefales i tillegg til beskyttelse mot myggstikk.

Lege bør alltid oppsøkes ved uklar febersykdom under/etter reiser til malariaområder.

 

Smittekilder

  • kveldsaktive malariamygg

 

Referanser

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs094/en/

http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/