GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Kolera

Kolera, vaksine anbefales i følgende land

Sykdommen og symptomene

Kolera er en alvorlig bakteriesykdom som forårsaker kraftig diaré. Sykdommen spres via vann og mat som er forurenset av avføring, og sjelden direkte fra person til person.

 

Utbredelse

Kolera kan lett spres. Det anslås at det hvert år er 1,3 til 4 millioner tilfeller av kolera og 21 000 til 143 000 dødsfall som følge av sykdommen på verdensbasis.1 Sykdommen forekommer først og fremst i Afrika, men finnes også i Asia, spesielt i India og Indonesia. Det har vært sjeldne utbrudd i Sør- og Mellom-Amerika

 

Hvordan forebygge smitte?

Hvis man reiser til områder som er rammet av en koleraepidemi, bør man unngå å spise rå fisk og sjømat. Man bør også følge retningslinjene for god håndhygiene, spesielt før man spiser, og etter å ha vært på toalettet.

 

Vaksinasjon

Vaksine mot kolera ikke er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Søk råd om du bør vaksineres mot kolera hos helsepersonell i god tid før avreise. Norske myndigheter anbefaler at personer med reell risiko for kolerasmitte vaksineres: personer som skal leve under dårlige hygieniske forhold inkludert personer som mangler magesyre eller bruker syrenøytraliserende midler samt hjelpepersonell ved krig eller naturkatastrofer. Beskyttelsen mot vanlig turistdiaré er minimal.

 

Smittekilder

  • forurenset vann
  • toalettfasiliteter
  • forurenset mat, spesielt hvis den serveres kald eller rå

 

Referanser

1. Verdens helseorganisasjons faktaark om kolera

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs107/en/

http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/