GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Kikhoste

Kikhoste, vaksine anbefales i følgende land

Sykdommen og symptomene

Kikhostebakteriene spres i luftveiene og lager giftstoffer som angriper slimhinnene og kroppens forsvarsmekanismer.

Inkubasjonstiden er opptil to uker. Sykdommen starter med symptomer som ligner på vanlig forkjølelse, inkludert mild hoste, rennende nese, lav feber og sår hals, etterfulgt av kraftigere hosting med innslag av ukontrollerbare hosteanfall. Hosteanfallene er kraftige og fører ofte til at man kaster opp.

Kikhoste kan forårsake pusteproblemer (apné) og til og med være livstruende hos spedbarn. Hosteanfallene er intense, og huden kan bli blålig på grunn av mangel på oksygen. Spesielt hos spedbarn kan hosteanfallene slutte med en «kikelyd».

 

Hvordan forebygge smitte?

Kikhoste regnes som en svært smittsom sykdom. Unngå nærdråpesmitte. Kikhoste kan behandles med antibiotika, men man er avhengig av at behandlingen startes tilstrekkelig tidlig. Det er imidlertid vanlig at symptomene utvikler seg langsomt eller at diagnosen forsinkes av andre grunner, noe som fører til dårlig respons på behandlingen.

Vaksinasjon

Vaksine mot kikhoste er en del av det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet

For flere av vaksinene som gis i barnevaksinasjonsprogrammet trengs det gjentatte påfyllingsdoser i voksen alder for å opprettholde beskyttelsen. Norske myndigheter anbefaler oppfriskningsvaksinasjon mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio når det er gått 10 år eller mer siden forrige vaksinedose. Søk råd om oppfriskningsvaksinasjon hos helsepersonell. På grunn av økt risiko for smitte og videre spredning av smitte til sårbare pasienter, er dette spesielt viktig for helsepersonell

  

Smittekilder

Kikhoste overføres fra person til person via dråpesmitte.

 

Referanser

http://www.who.int/topics/pertussis/en/

http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/