GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

HPV-infeksjoner (humant papillomavirus)

HPV-infeksjoner (humant papillomavirus), vaksine anbefales i følgende land

Sykdommen og symptomene

Det er foreløpig identifisert over 200 typer av humant papillomavirus (HPV) hvorav rundt 20 av de er såkalte høyrisikotyper som kan forårsake livmorhalskreft og enkelte andre kreftformer. HPV 16 og HPV 18 forårsaker 70 % av alle tilfeller av livmorhalskreft.

Viruset spres gjennom seksuell kontakt, men det kan også være nok å berøre kjønnsorganene til en smittet person. Kondomer reduserer risikoen, men gir ikke 100 % beskyttelse.

 

Utbredelse

Humant papillomavirus er svært vanlig og overføres lett fra person til person. De fleste seksuelt aktive kvinner og menn vil bli smittet en eller annen gang i løpet av livet, og enkelte kan bli smittet flere ganger. De fleste infeksjonene går over av seg selv, men enkelte virustyper med høy risiko kan overleve lenge i livmorhalsen og senere forårsake kreft

 

Hvordan forebygge sykdom?

Det er viktig å ta regelmessige celleprøver for å forebygge livmorhalskreft. Celleprøvene har som mål å oppdage forstadier til kreft slik at man kan få behandling så tidlig som mulig. Røyking, mange sexpartnere og sex i ung alder øker faren for livmorhalskreft.

Vaksinasjon

HPV-vaksine inngår i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klasse. Fra november 2016 fikk også unge kvinner født i 1991 og senere tilbud om gratis HPV-vaksine gjennom et midlertidig, toårig vaksinasjonsprogram.

HPV-vaksinene beskytter mot livmorhalskreft, vulva-, vaginal-, og analkreft, eller forstadier til disse kreftformene. En av vaksinene gir også beskyttelse mot kjønnsvorter.

 

Smittekilder

  • ubeskyttet sex
  • berøring av huden rundt kjønnsorganene

 

Referanser:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs380/en/