GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Gulfeber

Gulfeber, vaksine anbefales i følgende land

Sykdommen og symptomene

Gulfeber er en myggbåren, akutt virussykdom som tilhører gruppen blødningsfebere, og som kan være dødelig. Tidlige symptomer er feber og kvalme. I den andre og mer alvorlige «gule» fasen kan sykdommen forårsake nyre- eller leversvikt eller blødninger.

 

Utbredelse

Gulfeber forekommer i tropene, spesielt på landsbygda, i jungelen og på savannen i Afrika og Mellom- og Sør-Amerika.

 

Hvordan forebygge smitte?

I endemiske områder er myggbeskyttelse som for eksempel insektmidler, klær og myggnett innsatt med permetrin viktig og bidrar til å redusere risikoen for å bli smittet. Spesielt barn bør beskyttes mot infeksjon.

 

Vaksinasjon

Det finnes ingen spesifikk behandling av gulfeber og vaksinasjon er det beste forebyggende tiltak. Søk råd om du bør vaksineres mot gulfeber hos helsepersonell.

Generelt anbefales vaksinasjon mot gulfeber for personer over ni måneder som skal til et endemisk område, spesielt hvis reisemålet ligger på landsbygda, i jungelen eller på savannen (se de landsspesifikke anbefalingene). 

Ettersom vaksinen ikke er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, må reisende selv sørge for tilstrekkelig vaksinasjon.

Vaksinen gis i én enkelt dose og gir livsvarig immunitet. Vaksinen må tas ti dager før man ankommer det endemiske området. Ifølge Verdens helseorganisasjon trer vaksinasjonssertifikatet i kraft ti dager etter den første dosen, og sertifikatet for vaksinasjon mot gulfeber er (fra juli 2016) gyldig for resten av livet.

Enkelte land krever at reisende som ankommer fra land med risiko for gulfeber, må fremlegge dette vaksinasjonssertifikatet. I tillegg krever enkelte land, hovedsakelig land i Vest-Afrika, at alle reisende fremlegger sertifikatet (se de landsspesifikke anbefalingene).

Hvis en gravid kvinne ikke er vaksinert mot gulfeber før hun ble gravid, anbefales det ikke å reise til endemiske områder. Hvis reisen ikke kan unngås, vurderes vaksinasjon av gravide eller ammende kvinner i hvert enkelt tilfelle. Verdens helseorganisasjon anbefaler at vaksinen gis etter svangerskapets sjette måned.

Hvis vaksinasjon frarådes av medisinske grunner, må en dispensasjon legges ved det internasjonale vaksinasjonssertifikatet. Dispensasjonen må være på engelsk og underskrevet av lege.

 

Smittekilder

Gulfeber smitter fra aper til mennesker via mygg, eller fra menneske til menneske via mygg. Gulfeber smitter ikke direkte fra menneske til menneske.

 

Referanser

http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ 

http://www.who.int/emergencies/yellow-fever/en/

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs100/en/