GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Difteri

Difteri, vaksine anbefales i følgende land

Sykdommen og symptomene

Difteri er en sykdom som spres via dråpesmitte (kyssing, spytt, hosting, nysing og intim seksuell kontakt). Hvis en smittet person har sår på huden, kan sykdommen også spres via berøring av sårene. Symptomene på difteri omfatter feber, sår hals og et tykt belegg i halsen og i nesen. Hoven hals og sår på huden kan også forekomme. Belegget i halsen kan føre til pusteproblemer. Dødelighet angis å være 5-10%. 

 

Utbredelse

Difteri er endemisk i mange land i Asia, Afrika, Sør-Stillehavet, Midtøsten, Øst-Europa og Haiti og Den dominikanske republikk. Flest tilfeller meldes fra India.

 

Hvordan forebygge smitte?

Difteri smitter via dråpesmitte, gjennom spytt ved kyssing, deling av glass, flaske eller sigaretter. Dråpesmitte via hosting og nysing kan også forekomme. Difteri kan også smitte seksuelt og indirekte kontaktsmitte via forurensede gjenstander.

Vaksinasjon

I det norske barnevaksinasjonsprogrammet gis de første dosene med vaksine mot difteri ved 3, 5 og 12 måneders alder.

Ytterligere doser med difterivaksine gis ved 7-8 års alder (2. klasse) og ved 15-16 års alder (10. klasse).

For flere av vaksinene som gis i barnevaksinasjonsprogrammet trengs det gjentatte påfyllingsdoser i voksen alder for å opprettholde beskyttelsen mot sykdommene. Det er i følge Folkehelseinstituttet aktuelt med slik oppfriskningsvaksinasjon mot sykdommene difteri, stivkrampe, kikhoste og polio når det er gått 10 år eller mer siden forrige vaksinedose. Det gjelder alle voksne, også personer som ikke har tenkt seg på utenlandsreise. På grunn av økt risiko for smitte og videre spredning av smitte til sårbare pasienter, er dette spesielt viktig for helsepersonell. Søk råd hos helsepersonell om du bør vaksineres mot difteri. 

 

Hvem er mest utsatt?

Difteri forekommer svært sjelden i de fleste europeiske land. Den formen av sykdommen som gir sår på huden er vanligst i tropiske strøk og rammer ofte alkoholikere og innbyggere i fattige bydeler.

 

Smittekilder

  • dråpesmitte
  • kontakt med spytt (kyssing, deling av vannflaske osv.)

 

Referanser

http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/