GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Verdien av vaksiner

Vaksiner bidrar til å beskytte folk mot alvorlige sykdommer. Mange sykdommer er allerede sjeldne i Norge på grunn av det omfattende vaksinasjonsprogrammet.  
Her finner du informasjon om sykdommer som kan forebygges med vaksine og andre forebyggende tiltak for å redusere risiko for smitte.

Snakk med lege eller reiseklinikk om hvordan du kan beskytte deg.

Vaksinasjon og malariaforebygging

Alle sykdommer
Reiserelaterte sykdommer
Barnesykdommer
Sykdommer som kan ramme voksne
Hepatitt A

Hepatitt A, også kjent som gulsott, er en leverbetennelse som forårsakes av en virusinfeksjon. Vaksinen er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Hepatitt B

Viruset forårsaker potensielt alvorlig og langvarig leverbetennelse, og er vanlig i hele verden. Vaksine mot hepatitt B er inkludert i det norske barnevaksinasjonsprogrammet for barn født etter 1. november 2016.
Les mer

Kikhoste (pertussis)

Kikhoste er en svært smittsom bakteriesykdom. Symptomene er vanlig forkjølelse og kraftige hosteanfall. Vaksinen er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet for barn og ungdom.
Les mer

Influensa

Influensa er en svært smittsom virusinfeksjon som gir feber og smerter i hele kroppen i tillegg til luftveissymptomer. Norske myndigheter anbefaler sesonginfluensavaksine først og fremst til personer som risikerer alvorlig sykdom eller død hvis de smittes av influensa.
Les mer

Japansk encefalitt

En alvorlig, myggbåren virusinfeksjon med høy dødelighet. Vaksinen er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Stivkrampe

En infeksjonssykdom som forårsakes av en bakterie som er vanlig i jord. En kombinasjonsvaksine som omfatter stivkrampe, er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Gulfeber

En myggbåren, akutt virussykdom som tilhører gruppen blødningsfebere, og som ofte er dødelig. Vaksinen er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Kolera

En alvorlig bakteriesykdom som kan forårsake kraftig diaré. Spres lett via avføring eller forurenset mat. Vaksinen er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Tyfoidfeber

Tyfoidfeber skyldes bakterien Salmonella typhi og er en alvorlig infeksjon med langvarig feber og påvirket allmenntilstand. Bakterien spres via forurenset mat eller drikke. Vaksinen er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Malaria

En alvorlig, potensielt livstruende febersykdom som forårsakes av malariaparasitten, og som spres via mygg. Sykdommen kan forebygges med malariamedisin.
Les mer

Meningokokksykdommer

Smittsom bakteriell hjernehinnebetennelse, alvorlige og omfattende infeksjoner og blodforgiftning som kan være dødelig. Meningokokkvaksine er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet men anbefales av norske myndigheter til definerte risikogrupper, inkludert ungdom mellom 16-19 år som skal delta i russefeiring.
Les mer

Polio

En svært smittsom virussykdom som kan forårsake hjernehinnebetennelse eller lammelser. Vaksinen er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Skogflåttencefalitt

Skogflåttencefalitt, også kalt TBE, er en virussykdom som spres av skogflått. Vaksine mot skogfåttecefalitt inngår ikke i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, men anbefales av norske myndigheter dersom man ofte blir bitt av flått i områder i Norge der skoflåttencefalittsmitte forekommer. Vaksinasjon kan også være aktuelt ved enkelte reisemål i utlandet.
Les mer

Tuberkulose

Smittsom og ofte dødelig bakteriesykdom som fortsatt er et av verdens store helseproblemer. BCG-vaksine mot tuberkulose inngår i barnevaksinasjonsprogrammet for barn med foreldre fra land med høy forekomst av tuberkulose.
Les mer

Rabies

Virussykdom som rammer sentralnervesystemet og til slutt forårsaker hjernebetennelse og død. Rabies overføres via spyttet til smittede dyr. Vaksinen er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Vannkopper

En barnesykdom som forårsakes av et virus. Symptomene er kraftigere hos ungdommer og voksne. Vaksine mot vannkopper er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer