GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Verdien av vaksiner

Vaksiner bidrar til å beskytte folk mot alvorlige sykdommer. Mange sykdommer er allerede sjeldne i Norge på grunn av det omfattende vaksinasjonsprogrammet.  
Her finner du informasjon om sykdommer som kan forebygges med vaksine og andre forebyggende tiltak for å redusere risiko for smitte.

Snakk med lege eller reiseklinikk om hvordan du kan beskytte deg.

Vaksinasjon og malariaforebygging

Alle sykdommer
Bakterieinfeksjoner
Virusinfeksjoner
Parasittinfeksjoner
HIB-sykdommer

Haemophilus-bakterier kan forårsake hjernehinnebetennelse, strupelokkbetennelse (epiglotitt) og lungebetennelse. Vaksinen er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Kikhoste (pertussis)

Kikhoste er en svært smittsom bakteriesykdom. Symptomene er vanlig forkjølelse og kraftige hosteanfall. Vaksinen er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet for barn og ungdom.
Les mer

Stivkrampe

En infeksjonssykdom som forårsakes av en bakterie som er vanlig i jord. En kombinasjonsvaksine som omfatter stivkrampe, er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Kolera

En alvorlig bakteriesykdom som kan forårsake kraftig diaré. Spres lett via avføring eller forurenset mat. Vaksinen er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Difteri

Difteri er en infeksjonssykdom forårsaket av en bakterie. Giftstoffet som difteribakteriene produserer kan skade hjerte og nervesystemet. En kombinasjonsvaksine som inkluderer vaksine mot difteri, er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Tyfoidfeber

Tyfoidfeber skyldes bakterien Salmonella typhi og er en alvorlig infeksjon med langvarig feber og påvirket allmenntilstand. Bakterien spres via forurenset mat eller drikke. Vaksinen er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Meningokokksykdommer

Smittsom bakteriell hjernehinnebetennelse, alvorlige og omfattende infeksjoner og blodforgiftning som kan være dødelig. Meningokokkvaksine er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet men anbefales av norske myndigheter til definerte risikogrupper, inkludert ungdom mellom 16-19 år som skal delta i russefeiring.
Les mer

Pneumokokksykdommer

Pneumokokkbakterier er en av de vanligste årsakene til alvorlig hjernehinnebetennelse og blodforgiftning Pneumokokkvaksine er inkludert i det norske barnevakinasjonsprogrammet.
Les mer

Tuberkulose

Smittsom og ofte dødelig bakteriesykdom som fortsatt er et av verdens store helseproblemer. BCG-vaksine mot tuberkulose inngår i barnevaksinasjonsprogrammet for barn med foreldre fra land med høy forekomst av tuberkulose.
Les mer