GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Verdien av vaksiner

Vaksiner bidrar til å beskytte folk mot alvorlige sykdommer. Mange sykdommer er allerede sjeldne i Norge på grunn av det omfattende vaksinasjonsprogrammet.  
Her finner du informasjon om sykdommer som kan forebygges med vaksine og andre forebyggende tiltak for å redusere risiko for smitte.

Snakk med lege eller reiseklinikk om hvordan du kan beskytte deg.

Vaksinasjon og malariaforebygging

Alle sykdommer
Reiserelaterte sykdommer
Barnesykdommer
Sykdommer som kan ramme voksne
Hepatitt A

Hepatitt A, også kjent som gulsott, er en leverbetennelse som forårsakes av en virusinfeksjon. Vaksinen er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Hepatitt B

Viruset forårsaker potensielt alvorlig og langvarig leverbetennelse, og er vanlig i hele verden. Vaksine mot hepatitt B er inkludert i det norske barnevaksinasjonsprogrammet for barn født etter 1. november 2016.
Les mer

HIB-sykdommer

Haemophilus-bakterier kan forårsake hjernehinnebetennelse, strupelokkbetennelse (epiglotitt) og lungebetennelse. Vaksinen er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Kikhoste (pertussis)

Kikhoste er en svært smittsom bakteriesykdom. Symptomene er vanlig forkjølelse og kraftige hosteanfall. Vaksinen er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet for barn og ungdom.
Les mer

Influensa

Influensa er en svært smittsom virusinfeksjon som gir feber og smerter i hele kroppen i tillegg til luftveissymptomer. Norske myndigheter anbefaler sesonginfluensavaksine først og fremst til personer som risikerer alvorlig sykdom eller død hvis de smittes av influensa.
Les mer

Japansk encefalitt

En alvorlig, myggbåren virusinfeksjon med høy dødelighet. Vaksinen er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Stivkrampe

En infeksjonssykdom som forårsakes av en bakterie som er vanlig i jord. En kombinasjonsvaksine som omfatter stivkrampe, er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Difteri

Difteri er en infeksjonssykdom forårsaket av en bakterie. Giftstoffet som difteribakteriene produserer kan skade hjerte og nervesystemet. En kombinasjonsvaksine som inkluderer vaksine mot difteri, er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

HPV-infeksjoner (humant papillomavirus)

Infeksjon med humant papillomavirus (HPV) er den vanligste grunnen til at man utvikler livmorhalskreft. HPV-vaksine inngår i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klasse. Fra november 2016 fikk også unge kvinner født i 1991 og senere tilbud om gratis HPV-vaksine gjennom et midlertidig, toårig vaksinasjonsprogram.
Les mer

Pneumokokksykdommer

Pneumokokkbakterier er en av de vanligste årsakene til alvorlig hjernehinnebetennelse og blodforgiftning Pneumokokkvaksine er inkludert i det norske barnevakinasjonsprogrammet.
Les mer

Polio

En svært smittsom virussykdom som kan forårsake hjernehinnebetennelse eller lammelser. Vaksinen er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Skogflåttencefalitt

Skogflåttencefalitt, også kalt TBE, er en virussykdom som spres av skogflått. Vaksine mot skogfåttecefalitt inngår ikke i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, men anbefales av norske myndigheter dersom man ofte blir bitt av flått i områder i Norge der skoflåttencefalittsmitte forekommer. Vaksinasjon kan også være aktuelt ved enkelte reisemål i utlandet.
Les mer

Rotavirusinfeksjon

Et virus som forårsaker diarésykdom hos spedbarn og små barn, spesielt i alderen 6 til 18 måneder. Vaksine mot rotavirusinfeksjon er inkludert i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Kusma

En virussykdom med symptomer som omfatter feber, hodepine, dårlig matlyst og smertefull hevelse i én eller begge ørespyttkjertlene, noe som fører til hevelse i kjeven. En kombinasjonsvaksine (mot meslinger, kusma og røde hunder) er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Meslinger

En meget smittsom virusinfeksjon som begynner med symptomer på luftveisinfeksjon og forårsaker omfattende utslett. Den mest fryktede komplikasjonen ved meslinger er hjernebetennelse (encefalitt). En kombinasjonsvaksine (mot meslinger, kusma og røde hunder) er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Vannkopper

En barnesykdom som forårsakes av et virus. Symptomene er kraftigere hos ungdommer og voksne. Vaksine mot vannkopper er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer

Røde hunder

En virusinfeksjon som vanligvis er mild, men som kan få alvorlige følger for gravide kvinner. En kombinasjonsvaksine (mot meslinger, kusma og røde hunder) er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Les mer