GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Meningokokksykdommer

Anbefalt reisevaksine: Meningokokk ACWY

Meningokokksykdommer, vaksine anbefales i følgende land

Sykdommen og symptomene

Meningokokkbakterien forårsaker hjernehinnebetennelse, alvorlige og omfattende infeksjoner samt blodforgiftning som kan være dødelig. Symptomene omfatter feber, stiv nakke, hallusinasjoner og rask forverring av den generelle helsetilstanden. De fleste alvorlige meningokokkinfeksjonene skyldes serogruppene A, B, C, X, W og Y

Vaksinasjon

Meningokokkvaksine er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet men er anbefalt til definerte risikogrupper, inkludert ungdom mellom 16-19 år som skal delta i russefeiring.

Det finnes to konjugatvaksiner mot meningokokksykdommer forårsaket av serogruppe A, C, W og Y. Konjugatvaksine kan gis fra fylte ett eller to år, avhengig av produktet. Det er foreløpig ikke endelig avklart hvor lenge beskyttelsen varer. Avgjørelsen om behov for påfyllingsdose baseres på hvor lenge det er siden forrige vaksinasjon, smittesituasjonen i landet man skal til, og reisens natur.

Beskyttelsen mot meningokokkbakterier av gruppe A kan være kortere enn for de andre gruppene. Påfyllingsdose bør derfor vurderes hvis smittefaren for serogruppe A er høy, og hvis det er mer enn tre år siden forrige vaksinasjon.

Det finnes også enkeltkomponentvaksiner mot meningokokk gruppe B og C. Vaksinene kan gis fra fylte to måneder, og vaksinasjonsplanen og eventuelle påfyllingsdoser avhenger av alder.


 

Smittekilder og annen beskyttelse

I de fleste tilfellene skjer smitten fra personer som har meningokokkbakterien i halsen men som ikke selv har blitt syke. Overføring skjer ved nærdråpesmitte. Direkte kontakt gjennom dråpesmitte fra nese og hals må til, og det antas at relativt store dråper munnspytt må overføres. Deling av flasker, glass og kyssing kan være viktige smittemekanismer.

Utbredelse

Meningokokkinfeksjoner kan ramme folk i alle aldre, men forekommer oftest hos små barn og unge voksne. Spesielt blant unge voksne kan utbrudd av og til føre til små epidemier. Ungdom i alderen 16-19 år er én av de aldersgruppene som har høyest forekomst av meningokokksykdom. Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i denne aldersgruppen vurderer å vaksinere seg mot meningokokk A, C, W og Y-sykdom, særlig hvis de skal delta aktivt i russefeiring.

Vaksinasjon anbefales også hvis man har planer om å oppholde seg utenfor turistområder på steder med høy smittefare eller risiko for epidemier, spesielt i meningittbeltet i Afrika sør for Sahara, som strekker seg fra Senegal til Etiopia.

I USA og enkelte andre land kan utvekslingsstudenter måtte fremlegge dokumentasjon på vaksinasjon før de får komme inn i landet.

Saudi-Arabia krever at alle pilegrimer til Mekka har med seg et sertifikat som dokumenterer at de er vaksinert mot meningokokksykdom (A, C, W135 og Y).Smittekilder

  • nærdråpesmitte eller spytt

 

Referanser:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs141/en/
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/