GSK benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av dette nettstedet. Du kan blokkere bruken av informasjonskapsler, men vær oppmerksom på at noen av dem er nødvendige for at nettstedet skal fungere tilfredsstillende. Ved å trykke «Godta» nedenfor, bekrefter du at har lest og akseptert vår informasjonskapselerklæring. Godta

www.vaksine.no

Skal du reise til Thailand?

22.05.2018 05:57:10


Slik  forebygger du sykdommer og vanlige plager

Reise til Thailand

 

 RASKE FAKTA

Thailand er et populært reisemål og de fleste reisene gjennomføres trygt og uten spesielle problemer.

 

Forebyggende tiltak før reise til Thailand:

  • Undersøk hvilke vaksiner og annen forebygging som er anbefalt av Folkehelseinstituttet. Vaksinebehov er avhengig av hvilken type reise du skal på og hvor i landet du skal oppholde deg. Søk her for anbefalinger ved innreise til Thailand
  • Undersøk om det er malaria eller andre myggbårne sykdommer i området du skal oppholde deg i, og søk råd hos helsepersonell

Forebyggende tiltak under reise i Thailand:

  • God hygiene
  • Hyppig og grundig håndvask
  • Ikke ha ubeskyttet sex
  • Ikke tatovere deg i Thailand
  • Drikk nok vann for å unngå dehydrering
  • Bruk myggnett om natten
  • Drikk bare flaskevann
  • Hold deg orientert om utbrudd av zika-og dengue-feber (selv i byer)

Øvrig og viktig informasjon om forholdsregler med mer finner du på 
Folkehelseinstituttets nettside.

Hvert år reiser rundt 150.000 nordmenn til Thailand, ifølge tall fra den norske ambassaden i Bangkok[1].

Nordmenn reiser som aldri før, på tross av at flere enn tidligere oppgir at urolighetene i verden påvirker deres reisevaner ifølge reisearrangøren Ticket sin Sifo-undersøkelse[2].

Undersøkelsen viser også at stadig flere av oss drømmer om å reise langt bort til spennende, eksotiske reisemål og aller mest drømmer vi om paradisøyer med fantastiske strender og turkis vann.

Med dette som bakteppe, er det viktig å være klar over at det er spesielle hensyn vi bør ta før, under, og i noen tilfeller, etter reisen.

Petter Thornam er ekspert i trope- og reisemedisin og har erfaring fra mikrobiologisk og infeksjonsmedisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus. Han er ansvarlig lege ved Sentrum Reisemedisin i Bergen, og kan fortelle at Thailand er et relativt trygt reisemål. Når vi reiser til tropiske land må vi imidlertid nesten regne med å få turistdiaré og trøbbel med magen. Dette er i de fleste tilfeller ufarlig og går over etter noen dager. Han påpeker også at det er en fare for å få denguefeber, som smitter ved myggstikk. Denne myggen finnes både i storbyer og på landsbygda, men vi kan beskytte oss mot den ved å bruke myggmiddel og myggnett. 

Vaksiner har ulik varighet

Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinasjon mot ulike sykdommer ved reiser til de aller fleste land i Asia, inkludert Thailand. Hvilke vaksiner avhenger av hvor man skal reise, type bosted, hygieniske forhold og lengden på oppholdet.

Noen vaksiner varer livet ut, mens andre må fornyes.

– Noen av barnevaksinene må for eksempel tas på nytt hvert tiende år, noe mange ikke er klar over. En reiseklinikk kan gi deg svar på om du trenger å fornye vaksinene dine og gi deg råd om eventuelle andre vaksiner du trenger, forteller Thornam og poengterer viktigheten av at du må vurdere å ta nødvendige vaksiner mot sykdommer som er vanlige i Thailand før du reiser. 

Oppsøk helsepersonell for råd om forebygging av smitte

Smitterisikoen på et reisemål kan variere fra sesong til sesong og fra år til år.

– Oppsøk helsepersonell for råd, gjerne en klinikk med kompetanse på reisemedisin. Vær også klar over at reiseråd og vaksinebehov kan variere innad i et land. Skal du på safari eller jungeltur må du følge andre reiseråd enn om du drar på en storbyferie.

Vaksiner bidrar til å beskytte oss mot alvorlige, smittsomme sykdommer. Mange sykdommer er sjeldne i Norge, men ikke uvanlige i Thailand. Les mer om sykdommer som kan forebygges med vaksine.[3] 

Vær nøye med å få i deg nok væske

Pass på å drikke nok i varmen

– Uvant varmt klima kan gi dehydrering dersom du ikke får i deg nok væske. Alle grupper, men særlig eldre må være forsiktig med alkohol også for å hindre dehydrering. Mange nordmenn skades også i ulykker i Thailand, og ofte er alkohol inne i bildet, forteller Thornam, som for øvrig også gjør oss oppmerksomme på at vi for all del bør droppe å tatovere oss og unngå å ha ubeskyttet sex i Thailand på grunn av høy smittefare.

Med gode forholdsregler, hygiene og sunn fornuft kan vi få en trygg reise til Thailand og holde oss friske. Det gjelder å planlegge litt i forkant og forhøre seg med helsepersonell som er oppdaterte på helserelaterte trusler.

Her finner du en sjekkliste med ting du bør tenke på før, under og etter reisen.[4]

  

 

Referanser:

[1] https://www.norway.no/en/thailand/norway-region/norway-in-thailand/

[2] http://www.mynewsdesk.com/no/ticketferiereiser/pressreleases/tickets-store-trendrapport-ticket-collection-vi-reiser-som-aldri-foer-men-velger-trygge-klassikere-i-en-urolig-verden-1895726

[3] https://www.vaksine.no/vaksinasjon-og-malariaforebygging/

[4] https://www.vaksine.no/reiseguide/reisesjekkliste/

 

 

 


Gå til nyhetsoversikt